Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Μάθε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις

1. Τι είναι το SCOP και το SEER;Το SEER είναι ο συνολικός συντελεστής  απόδοσης της συσκεύης , που ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς τη συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για τη ψύξη.


Το SCOP είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκεύης σε θέρμανση ,που ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση,προς τη συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση.


Ετικέτες σύμφωνα με το προηγούμενο συντελεστή απόδοσης EER και το νέο συντελεστή SEER. 


Ετικέτες σύμφωνα με το προηγούμενο συντελεστή απόδοσης COP και το νέο συντελεστή SCOP.


 2. Γιατί να αγοράσετε κλιματιστικό από μια εταιρεία που ειδικεύεται στο χώρο του κλιματισμού;Όταν αγοράζετε ένα κλιματιστικό, θέλετε να μείνετε ικανοποιημένοι και να το χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια. Το βασικό σημείο είναι η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός της εταιρείας που θα εγκαταστήσει το κλιματιστικό σας. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι περισσότερο από το 80% του συνόλου των δυσλειτουργιών κλιματισμού παρουσιάζονται κατά την εγκατάσταση. Και μην ξεχνάτε ότι η επισκευή δεν περιλαμβάνεται στην εγγύηση και θα πρέπει να πληρώθει επιπλέον. Για να αποφύγετε πολλά προβλήματα, είναι καλό να αγοράσετε το κλιματιστικό από εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτή τη δραστηριότητα. Θα σας παρέχουν αξιόπιστη εγκατάσταση και συντήρηση (προφύλαξη), θα διασφαλίσπυν ποιότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής του κλιματιστικού σας. Ειδικότερα η εταιρεία Vimax θα σας προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες . Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες , χωρίς εργολάβους, που εγγυώνται την ποιότητα των υπηρεσιών μας.


3. Σε τι θερμοκρασίες (όρια) λειτουργεί το κλιματιστικό;Κατά τη περιόδο του χειμώνα τα κλιματιστικά inverter λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες στους -20 °C, καθώς ο μέσος όρος των κλιματιστικών στην Ελληνική αγορά είναι μεταξύ -10 με -15 °C.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μονάδα μπορεί να λειτουργεί σχεδόν συνεχώς, με εξαίρεση όταν η εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 45 βαθμούς, το οποίο έχει συμβεί μερικές φορές στην Ελλάδα. Φυσικά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τίμες αυτές είναι απολύτως πραγματικές για τη λειτουργία των διαφόρων τύπων κλιματιστικών. Συνολικά, τα κλιματιστικά είναι ιδανικά για τη λειτουργία σχεδόν σε όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουμαι στη χώρα μας.


4. Γιατί είναι απαραίτητο η συντήρηση του κλιματιστικού;Η πρόληψη του κλιματιστικού σας είναι ένα σημαντικό μέρος της συντήρησης του, αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού μειώνει την πιθανότητα σοβαρής βλάβης και δαπανηρές επισκευές και επίσης βελτιώνει την ποιότητα της λειτουργίας και την κατανάλωση ενέργειας.Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε για σωστή λειτουργία του κλιματιστικού σας. 


Διατήρηση της καθαριότητας των εναλλακτών θερμότητας Καθαρισμός των φίλτρων αέρα των κλιματιστικών  Τακτικό καθαρισμό του ανεμιστήρα του κλιματιστικού Διατηρήστε τη βέλτιστη ποσότητα του ψυκτικού, όπως το μοντέλο κλιματισμού.5. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακριβό και φθηνό inverter;Ακριβά και φθηνά κλιματιστικά inverter διαφέρουν σε αρκετούς τομείς που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την απόδοση του κλιματιστικού. Υπάρχουν δύο τύποι inverter κλιματιστικά που λειτουργούν με βάση την αρχή της AC (εναλλασσόμενο ρεύμα - AC) και συνεχούς ρεύματος (συνεχές ρεύμα - DC).


Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι DC inverter κλιματιστικά μηχανήματα είναι πιο οικονομικά μέχρι 20% περίπου των κλιματιστικών AC inverter. Απλά μπορούμαι να τ εξηγήσουμαι στο ότι τα κλιματιστικά DC είναι πιο ακριβά απο τα κλιματιστικά AC κλιματιστικά. Πρόσθετα DC inverter μπορεί να τροφοδοτείται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως μπαταρίες, φωτοβολταϊκά, κυψέλες καυσίμου, κλπ., καθιστώντας τους στη προτινώμενη επιλογή για τους πελάτες. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία σε πιο ακριβά μοντέλα είναι καλύτερης ποιότητας και είναι σπάνιο τυχόν ελάττωμα, σε αντίθεση με φθηνότερα μοντέλα, τα οποία συχνά παρατηρούνται ελλείψεις.6. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ συμβατικών κλιματιστικών και inverter;Συμβατικά κλιματιστικά καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας κάθε φορά που είναι σε λειτουργία, γιατί απλά ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το συμπιεστή. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας καθιστά λιγότερο οικονομικό το κόστος κατανάλωσης από τα inverter κλιματιστικά και μειώνει το χρόνο λειτουργίας του.

 

Στα inverter κλιματιστικά παρατηρείται ομαλή λειτουργία του συμπιεστή με αποτέλεσμα να μη ενεργοποιείται και απενεργοποιείται κάθε φορά μειώνοντας την κατανάλωση ισχύος και το θόρυβο. Τα κλιματιστικά Inverter φτάνουν πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία, διότι η λειτουργία τους συνδέεται με τη συνεχή προμήθεια σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας στον συμπιεστή και κρατά το δωμάτιο στην επιθυμητή θερμοκρασία σε αντίθεση με τα συμβατικά κλιματιστικά όπου πραγματοποιείται κανονική εκκίνηση κάθε φορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών και εν μέρη δικαιολογεί την επένδυση σε ένα Inverter κλιματιστικό.7. Πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνει το χειμώνα το κλιματιστικό σας;Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα κλιματιστικό το χειμώνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στη παρακάτω λίστα θα δείτε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και θα είστε σε θέση να επιλέξετε το καλύτερο και καταλληλότερο κλιματιστικό για το σπίτι ή το γραφείο σας:

 

 • Ο όγκος του χώρου (έκταση και το ύψος του δωματίου) - αυτό καθορίζει εάν το κλιματιστικό θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς με τη θέρμανση του δωματίου ή θα λειτουργεί σε πλήρη ταχύτητα για να είναι σε θέση να επιτύχει τουλάχιστον το μέγιστο για αυτό.
 • Η ισχύς του κλιματιστικού σας - πρέπει να προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο μέγεθος δωματίου.
 • Απώλειες θερμότητας - αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχει θερμομόνωση, αν το δωμάτιο έχει εξωτερικούς τοίχους και πόσα παράθυρα έχει και σε τι μέγεθος .
 • Το μοντέλο του κλιματιστικού - είναι απολύτως φυσιολογικό , όσο πιο οικονομικό είναι το κλιματιστικό τόσο πιο ακριβότερο είναι.
 • Συντήρηση - αν τα φίλτρα καθαρίζονται και γίνετε η απαραίτητη συντήρηση το κλιματιστικό είναι πλήρως αποτελεσματικό και πολύ πιο οικονομικό. 
 • Εξωτερικές θερμοκρασίες - είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι, το κλιματιστικό θα χρησιμοποιήσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε πιο ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή σε λιγότερο από - 10 και πάνω από 35 βαθμούς.8. Τι είναι το σύστημα διαχωρισμού (split);Το πιο γνωστό σύστημα για τα κλιματιστικά ονομάζεται ένα σύστημα διαχωρισμού (split). Είναι τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε σπίτι - μια εξωτερική και μια εσωτερική μονάδα κλιματιστικού. Και οι δύο μονάδες συνδέονται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα δύο χάλκινους σωλήνες και ηλεκτρικά καλώδια. 


 • Στο συστήματα αυτό ο θόρυβος του κλιματιστικού προέρχεται κυρίως από τον συμπιεστή στην εξωτερική μονάδα, συμβάλλοντας έτσι στην μεγαλύτερη ηρεμία και τη γαλήνη του σπιτιού σας. Οι τύποι αυτοί των συστημάτων ποικίλουν σε μέγεθος, μεταξύ 2 και 7 kW , καθιστώντας τα κατάλληλα για χώρους με εμβαδόν μεταξύ 10 και 70 τετραγωνικών μέτρων. Η εσωτερική μονάδα αυτού του τύπου των κλιματιστικών έχει φίλτρο καθαρισμού του αέρα που εμποδίζει τη σκόνη το καπνό του τσιγάρου ή διάφοροι αλλεργικοί παράγοντες γύρω από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας.
 • Τι είναι το σύστημα multi-split;
 • Tα Multi-split συστήματα, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά split αποτελείται από μια εξωτερική μονάδα και πολλαπλές εσωτερικές μονάδες και ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 8 (για τα συνήθη μοντέλα). Οι εγχώριες μονάδες κλιματισμού που λειτουργούν με πολυ-διάσπαση του συστήματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά το ένα από το άλλο ανάλογα τον τύπο κλιματιστικού (τοίχου, δαπέδου, καναλάτα ή κασέτες), και ανάλογα με την ισχύ του, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του χώρου.
 • Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της οικοδομής (για να μην τοποθετούνται ξένα σώματα στην πρόσοψη του κτιρίου), τα κλιματιστικά με multi-split συστήματα είναι η κατάλληλη λύση. Το μειονέκτημα αυτού του τύπου των συστημάτων κλιματισμού είναι ότι σε περίπτση κάποιας βλάβης σταματά όλο το σύστημα, κάτι που φυσικά δεν είναι και ότι ευχάριστο για τους χρήστες αυτού του τύπου των κλιματιστικών.9. Μπορώ με ένα κλιματιστικό να ζεστάνω ολόκληρο το διαμέρισμα; • Εάν χρησιμοποιείτε ένα κλιματιστικό για να θερμάνεται ολόκληρο το διαμέρισμά σας, δεν θα είναι αρκετά αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των δωματίων, καθώς στο δωμάτιο στο οποίο θα έχει τοποθετηθεί θα είναι πολύ υψήλες οι θερμοκρασίες και στο κένο δωμάτιο πολύ χαμηλές
 • Θέρμανση των δωματίων δεν θα είναι αποτελεσματική, λόγω του αισθητήρα θερμοκρασίας που ενσωματώνεται στην εσωτερική μονάδα θα μετράει τη θερμοκρασία μόνο στο δωμάτιο στο οποίο έχει τοποθετηθεί το κλιματιστικό και όχι στα κενά δωμάτια.Επειδή το κλιματιστικό θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί επαρκώς στη συνεχή διακύμανση της θερμοκρασίας του δωματίου, θα λειτουργήσει με πολύ μεγαλύτερες περιόδους υψηλής κατανάλωσης, που θα μειώσουν τη διάρκεια ζωής του και να αυξήσει τη κατανάλωση ηλεκτρική ενέργειας.   Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά κλιματιστικά σε κάθε δωμάτιο στο σπίτι, το εξοχικό ή το γραφείο σας.